Reprezentanții ISU Maramureș au arătat că, ”în urmă cu 100 de ani, la Alba Iulia, Gheorghe Pop de Băsești a dat citire Hotărârii de Unire a Transilvaniei cu România. Acesta a fost un politician român din Transilvania care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Gheorghe Pop și-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cu acel scop și acel mandat ca, din această avere să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român, o fundație perpetuă și neschimbată, de promovare a culturii poporului românesc”. Î
n mesajul transmis reprezentanților ISU Maramureș, președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a vorbit despre însemnătatea marelui om Gheorghe Pop de Băsești și de maramureșenii de renume care s-au aflat în prima linei a Marii Uniri de la 1918, a insistat pe ideea de unitate între români și pe însemnătatea Anului Centenar.
”Am participat azi, în numele Consiliului Județean Maramureș, la ceremonialul militar desfășurat în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Baia Mare, prin depunerea de coroane de flori în memoria marelui om politic maramureșean, Gheorghe Pop de Băsești. Marile personalități politice ale Maramureșului au fost acum 100 de ani în fruntea luptei pentru Marea Unire, iar memoria lor trebuie cinstită de fiecare dată când avem ocazia să o evocăm. Centenarul Marii Uniri reprezintă o oportunitate unică pentru România modernă de a se REUNI și de a ne readuce aminte de lucrurile care ne fac să fim mândri că suntem români. La mulți ani, România!, La mulți ani, Maramureș!”, și-a încheiat mesajul șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș