Please enable JS

Maramures Centenar - Istoric


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/mmcentenar/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
lista delegati

Foto: Sala Unirii, Alba Iulia. Lista delegaților de la 1918.

Anul 2018 marchează împlinirea unui secol de la evenimentul decisiv pentru istoria României ca naţie: Marea Unire de la Alba Iulia. Raportarea la acel moment impune valorificarea numeroaselor simboluri naţionale implicate în reuşita din 1918, prin evocarea lor în plan material şi spiritual, precum şi consolidarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural existent.
În deceniile premergătoare, Ţara Maramureşului a avut rolul său de netăgăduit în înfăptuirea dezideratului Unirii. Prin vocea unor personalităţi marcante, cum ar fi Vasile Lucaciu, Victor Mihalyi de Apşa, Ioan Mihalyi de Apşa, Ilie Lazăr adevăraţi lideri spirituali ai vremii, drepturile românilor din Transilvania şi Ungaria au fost mereu susţinute şi protejate. Fără implicarea lor deosebită în promovarea spiritualităţii româneşti, Marea Unire ar mai fi avut de aşteptat multă vreme.

În acest context, figura ilustrului George Pop de Băseşti, preşedintele Adunării Naţionale de la Alba Iulia, este cea care defineşte tabloul luptei pentru întregirea neamului. În Băseşti, azi comună din Judeţul Maramureş, s-a purtat întreaga diplomaţie a Ardealului, la sfârşit de Secol XIX, început de Secol XX. Preşedinte al Partidului Naţional Român şi deputat în Parlamentul de la Budapesta, timp de nouă ani, George Pop de Băseşti a fost determinant pentru Unirea din 1918.

Personalităţile maramureşene emblematice implicate în realizarea istorică din 1918 constituie un real izvor de inspiraţie pentru păstrarea spiritului unităţii naţionale, în rândul actualei generaţii, în special a celei tinere, faţă de care avem datoria unui recurs la istorie, aceasta din urmă fiind văduvită de regimul comunist în prezentarea adevăratului trecut al neamului românesc.